Börja prata

Bild info
Fotograf: Lina Klang
Modeler: Mikaela, Tove och Jonatan

Vad tror du
skapar fred?

Hjälp till att skapa fred genom att diskutera och sprida ordet! Prata med alla du känner om fred, rättvisa och medmänsklighet. Prata om vad orden innebär. Prata om vad vi med våra individuella förutsättningar praktiskt kan göra för att bidra till ett mer fredligt och rättvist världssamhälle. 

 

Skapa en studiecirkel

Det finns en rad studieförbund att välja mellan. Har ni redan en bra kontakt kan det kännas naturligt att fortsätta. BLLF Sweden som är en politiskt och religiöst oberoende rörelse har valt att samarbeta med Studiefrämjandet.

 

Steg 1:

Samla en grupp som vill studera tillsammans. Gör en gemensam planering och diskutera vad ni vill lära er.

 

 

 

Steg 2: 

Diskutera hur ni vill lära er. Vill ni träffas i en lokal, ha kontakt på nätet, göra studiebesök eller blanda olika former? Vilka källor vill ni att använda, film, böcker, artiklar, webbsajter eller annan typ av studiematerial? Diskutera och bestäm vad som passar bäst för eran grupp.

 

 

Steg 3: 

Gör en studieplan. Fastställ hur många träffar ni vill ha, vilka moment och ämnen ni ska ni ta upp, hur ofta och hur länge ni ska träffas ect. Detta kan ni ändra efterhand beroende på vad som fungerar bäst för gruppen men det kan vara bra att att skriva ner vad ni kommer fram till i ett dokument.

 

 

Steg 4: 

Vilket stöd behöver ni från ert studieförbund? Ta reda på vad ert studieförbund kan stödja er studiegrupp med och fastställ vad ni behöver från dem. Det kan handla om lokal, material. pedagogiskt stöd, expertmedverkan eller något annat.

 

 

Steg 5: 

Det är alltid bra att göra en utvärdering efter cirkelns slut. Utvärdering kan göras genom samtal i gruppen, anonyma enkäter eller något annat. Bestäm gemensamt hur ni vill göra.

 

 

 

 

Om en studiecirkel i Lidköping.

Kan man förändra utan våld i en värld fylld av vapen? Kan man få medmänniskor och myndigheter att lyssna på något som går åt ett helt annat håll än deras planer? Vi, en grupp från BLLF Sweden i Lidköping, ville lära oss mer från dem som arbetat praktiskt med detta. Vi mötte Jill Carr Harris från den indiska organisationen Ekta Parishad som finns med i detta arbete i Indien och i Kanada på gräsrotsnivå och med forskning. ”Bottom-up” är hjärtat av Jai Jagat, den stora marschen, säger Jill Carr-Harris. Det gäller att skapa möjligheter för dem som lever i utanförskap att få en aktiv och central plats när nya strukturer utvecklas. Först när vi kan stå sida vid sida med de minst gynnade i vårt samhälle kan vi bygga en mer mänsklig och vacker värld. Hur blir vi en del av den förändringen? ”Bli den förändring du vill se i världen.” (Be the change you want to see in the world), är ett klassiskt Gandhicitat.  I vår egen vardag finns så mycket som skapar våld. Vi behöver varje dag träna vårt tålamod att möta motgångar och finna metoder för fred och icke-våld. Hur ska vi minska klyftorna?

Vad är sårbart hos människor och natur nära oss?I små grupper gick samtalen vidare. Allt från amnesti för ensamkommande till sandbrytningen på vår lokala Råda Ås diskuterades. Samtalen fortsatte. Vårt första möte övergick till en studiecirkel där vi under våren inledde med att se filmen ”Millions can walk”. Vi har diskuterat Jai Jagat marschen och lärt oss kampsången. Några har förberett de första delarna av den svenska vandringen. Tillsammans gjorde vi studiebesök på en kollektiv odling och har varit med och bildat ett nätverk för ensamkommande. Vi kommer att fortsätta att mötas för att nå längre i vår strävan

 

”To be the change we want to see in the world”.

ENGAGERA DIG!

 Namn:

 E-mail:

 

Jag vill engagera mig genom att:

Gå med i en arbetsgrupp.
Hjälpa till längs vägen.
Övrigt

 

Meddelande:KONTAKT

Kontaktpersoner:

Britt-Marie Klang: +46706147071

Samuel Grönvik: +46739304452

 

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Adress: Box 680, 531 16 Lidköping.

 

Sociala medier: Facebook