Bakgrund

Bild info
Bild inhämtad från pixabay.com

Initiativet till kampanjen kommer från den Indiska organisationen Ekta Parishad och bygger till stor del på Gandhis lära om icke-våld.


Vad är ickevåld?

Grundtanken med ickevåld, är icke våldsamt motstånd för att påverka i en intressekonflikt. Detta kan utföras på ett flertal sätt, till exempel genom att vägra att samarbeta och motsätta sig den andra parten, utan att använda sig av varken fysiskt eller psykisk våld. Därför är ickevåld inte passivt utan aktivt.

Ekta Parishad

Ekta Parishad är en indisk organisation som grundades 1991. Dess ledande och huvudsakliga fråga är människors rätt till mark, skog och vatten. Organisationen består av människor tillhörande marginaliserade grupper vars mark tas ifrån dem till förmån för internationella företag och storskaliga jordbruk.

För att uppmärksamma denna orättvisa och få till en förändring har Ekta Parishad under en lång tid arrangerat storskaliga massvandringar. De insåg att det var ett bra sätt för de marginaliserade grupperna att få sin röst hörd och fortfarande behålla sin värdighet. Ett flertal mindre vandringar hölls under början av 2000-talet men ingen fick till den önskade förändringen. Därför beslutades det att den andre oktober på FN:s dag för ickevåld, vilket även är Mahatma Gandhis födelsedag, skulle det hållas en nationell marsch för att belysa de problem som fanns i landet. 25 000 människor deltog och i över en månad gick fattiga landlösa människor, fattiga kvinnor, stamfolk och skuldslavar längs motorvägen från Gwalior till huvudstaden Delhi. Hela marschen skedde med ickevåld som grundtanke. De uppmärksammades så pass att den indiska regeringen lovade att möta deras krav. En liknande marsch hölls 2012 där 100 000 människor deltog, denna gång deltog även människor från andra dela av världen för att visa sitt stöd.

2020 ska återigen en ny marsch hållas, kallad Jai Jagat, som vi i Hopp i rörelse är en del av!

 

ENGAGERA DIG!

 Namn:

 E-mail:

 

Jag vill engagera mig genom att:

Gå med i en arbetsgrupp.
Hjälpa till längs vägen.
Övrigt

 

Meddelande:KONTAKT

Kontaktpersoner:

Britt-Marie Klang: +46706147071

Samuel Grönvik: +46739304452

 

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Adress: Box 680, 531 16 Lidköping.

 

Sociala medier: Facebook